Mäklare finner man överallt runtom i landet och i Lund finns ett par utmärkta företag som arbetar inom detta arbetsområde. Innan vi talar mer djupgående om detta bör vi dock först av allt ta en titt på vad en mäklare faktiskt är och vad de gör. Som en enkel sammanfattning kan man säga att en mäklare är en neutral representant åt säljare och köpare när det kommer till att sälja fastigheter. Dessa fastigheter kan vara lägenheter, villor, fritidshus, gårdar och mycket mer. Det är dock personen som säljer fastigheten som ska ta kontakt med- och betala mäklaren. Som tidigare nämnt ska mäklaren vara neutralt inställd, men man måste som köpare hålla på minnet att mäklaren inte får betalt om ingenting blir sålt och därför möjligtvis lutar mer åt säljarens håll.

Se översikt av mäklare i Lund

Om en fastighet har blivit såld så får mäklaren ett så kallat ”mäklararvode”. Detta är en procentuell summa av priset som säljaren sålde fastigheten för. Säljaren är därför ansvarig för detta. Medan försäljningen pågår så ska mäklaren kunna ge tips och råd baserat på sin kunskap om lagstiftning och erfarenhet av mäklararbetet. Denne ska även tala om vilka förpliktelser både köparen och säljaren har medan försäljningen pågår. Mäklaren har ett väldigt stort antal uppgifter, men nedan finner du en lista på några av dessa.

  1. Erhålla information om det som ska säljas
  2. Tala med säljaren och få reda på hans/hennes förväntningar gällande pris och hur lång tid försäljningen kommer att ta.
  3. Utföra en husvärdering för att ta reda på hur mycket fastigheten som ska säljas är värd.
  4. Skriva en annons som gör köpet lockande men som håller sig till äkta fakta.
  5. Finna alla möjliga platser att annonsera det som ska säljas.
  6. Vara ansvarig för visningar av fastigheten.
  7. Se till att finna köpare så att de kan komma i kontakt med säljaren.
  8. Vara en neutral komponent mellan köparen och säljaren.
  9. Ge råd och tips till parterna.
  10. Ge ut information om hur lagstiftningen för tillfället ser ut samt vilka skyldigheter parterna har.

Det är vanligtvis mycket lättare för individen att ta kontakt med en mäklare istället för att försöka sälja fastigheten utan hjälp. Mäklaren har nämligen stor kunskap om försäljning, marknadsföring, lagstiftning och har tidigare erfarenheter inom ämnet. De har även tillgång till fler resurser när det gäller marknadsföring, samt att köparen vanligtvis litar mer på försäljaren om denne har en erfaren mäklare.

Vilket företag borde man då ta kontakt med om man söker mäklare i Lund? Valmöjligheterna är många, men ett specifikt företag som är duktiga och har minst 16 års erfarenhet är Landgren. De har under de senaste tre åren dubblat sin omsättning och blir bara mer och mer populära för varje år som går. De värdesätter starkt kommunikation med sina klienter, och anser att man inte kan utvecklas om man inte lyssnar på sina klienter och vad de vill. Ärlighet och respekt är två ord som klingar starkt hos Landgren och med sin stora kunskap är det en garanti att de har allting under kontroll.