I varje hem behövs olika lampor, speciellt under den mörka årstiden. Det enklaste är troligen att bara sätta upp en stor taklampa som lyser upp det mesta av ett rum, men det är inte säkert att det är bästa sättet. Många små ljuskällor är ofta att föredra men det är inte alltid man är medveten om det. Har man tex smålampor i fönstren, kanske någon fin vägglampa där ljuset lyser uppåt och eventuellt en bordslampa, kan det vara lösningen, speciellt i ett mindre rum. En större takplafond, hängande lampa eller en bollformad lampa tar ganska mycket plats och i ett mindre rum kan det helt enkelt blir för dominant.

Se lampor på www.lampemesteren.se

Arbetsplats

Ska man inreda ett arbetsrum är det viktigt att besluta om var ljuskällorna ska finnas i förhållande till ett skrivbord eller om du sitter med datorn i knät i en soffa. Man brukar rekommendera att man inte har lampan så att det lyser rakt i dataskärmen, till exempel. Det är bättre med en ljuskälla som kommer snett från sidan, gärna från bakom dataskärmen. Givetvis inte så att den lyser rakt i ansiktet utan lite vinklad.

Sovrum

I sovrummet vill man gärna ha en mindre sänglampa, antingen en som man fäster på väggen ovanför huvudänden av sängen eller en mindre bordslampa på nattduksbordet. Det är smidigt att släcka ned taklampan innan man lägger sig i sängen och det enda man behöver komma ihåg är att knäppa av den lilla lampan när man börjar bli trött. Är det ett rum för ett mindre barn kan det ibland behövas en nattlampa. Det är oftast en liten lampa som man sätter direkt i eluttaget, en sådan bara ger lite ledljus så att man kan hitta  dörren. Många mindre barn tycker det är lite otäckt om det är helt kolmörkt i rummet.

köpa din säng på www.battrenatter.se

Olika typer

”It’s a jungle out there” är ett uttryck som ibland används när det är svårt att hitta vad man vill ha eller svårt att ta beslut, och det kan nog lite grann passa in vad gäller lampor, eftersom utbudet verkligen är gigantiskt. Det finns så många olika varianter. Det handlar inte bara om storlekar, design, material utan också om vilka glödlampor man ska använda. LED-lampor är på modet och de gamla traditonella glödlamporna finns knappt längre, men det finns även andra alternativ.

Hos Lampemesteren kan man hitta många olika alternativ på lampor. Här finns alla modeller, färger, storlekar och material så det är bara att bestämma sig för vad som passar.