Hur hittar man rätt garderober? Hur ska man tänka när man väljer? Det finns ju så många olika modeller att välja mellan. ”Vad passar just hos mig?” är säkerligen en tanke som många i jakt på garderober har. Ska man välja en snygg färg och design eller ska man gå mer på funktionalitet? Varför inte båda. Ska man bygga nytt hus och planera garderober så är det betydligt enklare. Då finns alla möjligheter att få helt rätt storlek som passar ens behov.

Om man däremot har ett befintligt hus så har man en viss yta att arbeta med när man planerar sina garderober. Om man har barn som kanske har vars ett rum får man planera vad det gäller garderober. Man kan sätta garderober i varje rum eller så har man ett rum med lite större garderober. Om man har garderober i varje rum till barnen måste man tänka på att de växer för varje år. En tonårstjej behöver i regel betydligt större garderob än en 8-åring. Om man då har satsat på för små garderober till barnen så finns det risk att ens egen garderob översvämmas av barnens kläder.
Finns det två olika typer
När man pratar om garderober så finns det två olika typer – Titta här. Dels helt fristående garderober som kan placeras i princip var som helst. Dessa kan flyttas och bytas ut mot andra större garderober vid behov. Den andra typen är inbyggda garderober. Dessa måste planeras mer noggrant. Man kan antingen bara sätta skjutdörrar eller så bygger man upp riktiga ställningar så att det upplevs som ordentliga garderober. Om det finns gott om plats kan man ha en ”walk-in closet”. Detta kan man kalla garderobernas rolls royce. Denne garderob består av ett helt rum som man kan gå in i. Ordets betydelse står egentligen för större eller elegantare klädkammare.

Oavsett vilken typ av garderober man väljer så måste man tänka på att det inte bara är kläder som ska få plats. Ofta har man massor av skor som ska förvaras. Man har kanske skor efter säsong som ska få plats. Små nätta sommarskor tar mindre plats än vinterns kängor och stövlar. Familjens garderober bör även ha plats för mössor, halsdukar och vantar. Ofta har vi många accessoarer som ska få plats. Om man även vill att sina väskor ska få plats i någon av ens garderober måste man tänka till. Ofta tar väskor ganska stor plats. Ett tips är att stoppa mindre väskor i de större och förvara de på hyllor eller krokar i sina garderober.

Vad det gäller sjalar eller scarfs finns det bra hängare som är anpassade för förvaring i garderober. Dessa rymmer ett stort antal på en och samma hängare. Även halsdukar kan hängas på dessa. Cykelhjälmar och andra skrymmande material kan placeras på hyllor högst upp. Det är bra att satsa på hyllor överst i sina garderober. Där kan man även sätta olika storlekar på korgar att förvara småsaker i. Ett tips är att ha reflexvästar, ficklampor och andra saker som hör till promenader i mörker eller annat som man förknippar med detta. Man bör verkligen fundera på funktionen av sina garderober och vad man tror att man kommer att behöva få plats med.