För en del låter ovanstående rubrik väldigt provocerande. Att ge droger såsom cannabisolja till hunden smakar illa och att ge psykoaktiva droger till någon som inte kan tacka ja eller nej kan sällan ses som försvarbart. Här ska det dock understrykas att det inte handlar om att göra hunden hög, istället är det de medicinala effekterna som eftersträvas utan att hunden blir berusad.

Cancer och andra problem

Det finns hundägare som kan intyga att cannabisolja hjälper deras hundar i allt från orolighet till artros och därtill kan cannabisens cannabinoider hjälpa till att stärka immunförsvaret, lossa muskelkramper samt ge smärtlindring med mera.

Cannabisolja påstås även hjälpa vid cancer men det kanske inte är så förvånande egentligen då man ser liknande effekter hos människor. Det finns bland annat anekdoter om hur vissa hjärntumörer har minskat i storlek. Därtill har cannabis en förmåga att stimulera aptiten (något som porträtteras i otaliga amerikanska filmer under begreppet ”munchies”) och det kan därmed vara väldigt hjälpsamt vid cellgiftbehandling och liknande attacker mot kroppen, vilka har en förmåga att skapa illamående och aptitlöshet. Det är ingen osanning att en välnärd kropp har lättare för att läka och ta sig igenom stressfulla situationer.

Cannabis eller hampa?

Produkter med hampa har blivit ofantligt populära. I hälsokosten kan man köpa diverse produkter gjorda på hampafrön. Där finns hampasmör, hampamjölk, hampatvålar och så vidare liksom hampafrön i torkad form. Dessa produkter är fantastiskt näringsrika och sägs innehålla alla näringsämnen som man behöver.

Marknadsföringen kan vara förvirrande där hampa, cannabis och marijuana blandas samman i en salig röra. Kort förklarat är det som så att alla dessa tre kommer från samma växt i släktet cannabis. Cannabis avser hela växten och det finns flera cannabisarter, där cannabis sativa och cannabis indica är de vanligaste. Hampa är egentligen detsamma som cannabis men i marknadsföring gäller att den psykoaktiva cannabinoiden THC är lägre än 0,3% för att produkten ska få heta hampa. Marijuana å sin sida avser blommor och blad hos cannabis.

Höga hundar

Cannabis innehåller mängder av olika cannabinoider men det är alltså främst cannabinoiden THC som skapar de psykoaktiva effekterna. Att hunden ska bli hög är inte något som man vill uppnå och därmed gäller det att välja cannabis som har låga halter av denna beståndsdel.

Cannabidiol

Näst efter THC så har forskningen främst riktat in sig på cannabinoiden CBD, vilken också går under namnet cannabidiol och som säljs under läkemedelsnamnet Bidiol. I människors och andra djurs hjärnor och nervsystem finns receptorer för cannabinoider och där kan CBD och dess släktingar fästa och hjälpa kroppen. Som med de flesta naturläkemedel krävs ofta en tids dosering innan effekten syns.