Både män och kvinnor lider av så kallade åderbråck men det är något fler kvinnor än män som drabbas och det är fler kvinnor som lider av sina åderbråck än vad män gör. Åderbråcken uppstår enbart på benen och många kvinnor upplever det som väldiga komplex, och tycker att det är jobbigt att gå barbent på sommaren med synliga åderbråck. Men man kan göra något åt det, även om ett ingrepp för att åtgärda åderbråck inte är helt riskfritt.

De vener som finns i benen har i uppgift att föra tillbaka blodet upp till hjärtat. Detta sker med hjälp av benmusklerna. Inne i venerna finns det klaffar vars uppgift är att fungera som ventiler för att blodtransporten ska ske smidigt. Ibland tappar klaffarna lite av sin funktion och blir inte längre lika täta, och då kan venerna vidga sig och bli slingriga – ett åderbråck har uppstått.

Åderbråcket kan också bildas genom att venens väggar blir försvagade och därför vidgas.

Ett åderbråck syns som en blågrön mask, en knölig och slingrig upphöjning på benet. Andra symptom kan vara att benen svullnar upp, huden runt åderbråcket kan börja klia, man kan bli öm för beröring, få bensmärtor i form av tyngdkänsla eller spänningskänsla.

En del symptom kan avhjälpas med kompressionsstrumpor eller stödstrumpor. Om man drabbas av svullna ben kan det leda till bensår, eksem och missfärgning om man inte behandlar detta.

För att undvika åderbråck eller lindra dess symptom bör man röra på sig regelbundet och inte sitta still längre stunder. När man väl sitter ner kan man med fördel sitta med benen högt med hjälp av fotstöd eller en fotpall. Även i sängen kan man behöva höja upp fotänden, antingen med hjälp av kuddar eller en höj- och sänkbar säng.

Om man har väldiga besvär av sina åderbråck så finns det behandling och man kan få hjälp att åtgärda problemet. Det finns flera alternativa behandlingsmetoder att välja mellan och de bästa är att gå på en konsultation hos en klinik som kan hjälpa till att bedömma vilken behandlingsmetod som är lämpligast för en själv. Åderbråcken kan behandlas med lim, skum, laser eller radiofrekvens, och ibland används dessa metoder i kombination med varandra. Under behandlingen får man en lokalbedövning och efteråt känner man sig oftast pigg. Man får även lite hemgångsråd och i vanliga fall en återbesökstid för att följa upp hur nöjd man är med behandlingen eller om några problem eventuellt kvarstår.