Ni hade tänkt börja med handel av binära optioner men är oroliga över hur man ska skatta? Eller man kanske inte behöver skatta över huvud taget? Frågorna är många och vi ska försöka svara på alla inom denna text.

Om ni har tittat på er mäklares hemsida så kanske ni har sett att ni inte har sett dvs det står ingen information alls om hur man ska skatta för binära optioner. Detta är väldigt vanligt. Samma gäller för Skatteverket. Man tycker ju att de borde skriva ut vad som igentligen gäller med handel av binära optioner men det enda de har information om är vanliga optioner.
Ni kan dock vara lugna då vi tagit reda på hur det ligger till.

Det är nämligen så att man ska redovisa sina vinster och förluster på en K4-blankett som ges ut av Skatteverket, antingen på deras hemsida eller så kan ni fysiskt hämta den på närmaste skattekontor, detta är alltså samma K4-blankett som man fyller i när man säljer aktier och optioner. Detta innebär att trots att ni spekulerar och inte handlar med värdepapper så ligger kapitalvinstskatten på 30%.

Precis som med aktier så får ni dra av förlusterna när ni räknar ut den totala vinsten men tycker ni fortfarande att skatten är hög så rekommenderas det att ni sätter era pengar på ett sparkonto. Dock betyder det att ni inte får någon möjlighet till en snabb avkastning för räntan är näst intill noll idag.

Det som dock är bra är att om ni gör några förluster så kan ni dra av det mot vinsten och om ni förlorar mer än vinner så kan ni, om ni handlar med t.ex aktier, dra av förlusten där också.

Men varför står det inte klart och tydligt på mäklarnas hemsidor vad som gäller om hur man ska deklarera dessa binära optioner? Spekulera kan man göra men med stor säkerhet så försöker de bara visa den positiva aspekten av binära optioner så att den som blir medlem inte behöver räkna med att man också behöver skatta. Detta är otroligt oseriöst av både mäklare men också av Skatteverket.

Den stora anledningen till att binära optioner igentligen inte skulle skattas för är pga vad de inte är nämligen de är inte värdepapper. När ni köper en binär option så påminner det mer om ett spel än värdepappershandel och skulle igentligen gå under denna titel men av någon anledning så har de lagt lagarna så för man betalar ingen vinstskatt för en spelvinst inom EU.

Men borde det vara så? Nej, igentligen inte. Binära optioner borde skattas som vanligt spel eftersom det handlar om spekulation och inget annat, precis som V75 eller fotboll. Att värdepapper beskattas är inget nytt men att spel som binära optioner igentligen är ska beskattas är väldigt tråkigt.

Så utgången är att ni måste vara redo på att fylla i en K4-blankett, det finns inget annat att göra. K4-blankett laddar ni som sagt ner från Skattverkets hemsida alternativt hämtar den på plats. Blanketten kan skickas in över internet om ni har e-legitimation, bekvämare kan det inte bli. Om ni däremot gillar att fylla i papper för hand så kan ni göra det också och skicka in K4-blanketten till ditt närmaste skattekontor så tar de hand om allt.

Binära optioner kan med stor säkerhet slippa skatt i framtiden. Anledningen till att de skattas för idag är att alltihop är relativt nytt och lagar läggs utan att man gör så mycket eftertanke först. När, eller om, skatten försvinner är svårt att förutse men det blir troligtvis inom en snar framtid. Men under tiden så rekommenderar vi att ni provar på binära optioner ändå, det kommer med stor sannolikhet ge ett plus i slutändan, trots den höga skatten.